חלונות שינה - כמה שעות התינוק צריך לישון?
- ליאן גלמן
- 19 ביולי 2021
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 4 בפבר׳

האם הוא ישן מספיק?
האם הוא ישן יותר מידי?
למה התינוק שלה ישן שעתיים רצופות ושלי רק שעה?
יש הרבה מאוד דאגה סביב עניין השינה.
הרבה מאוד שאלות ותהיות. וזה לגמרי מובן. לגיטימי שנדאג. שלא נהיה בטוחים.
טבלת חלונות השינה נועדה לעזור לנו להבין מתי *בערך* התינוק שלנו יתחיל להתעייף, מתי הוא אמור ללכת לישון. השילוב של חלונות השינה יחד עם זיהוי סימני העייפות של התינוק, ימקסמו את הפוטנציאל להיכנס לשינה בצורה נינוחה וטובה עבורו. אם אנחנו מפספסים את חלון השינה ולא מזהים את סימני העייפות, זה יוביל לעוררות יתר של התינוק, שתתבטא בקושי להירדם. הוא יראה לנו כאילו הוא לא רוצה לישון, אבל ההיפך הוא הנכון – הוא מאוד רוצה לישון, רק שעכשיו הוא כבר עייף מידי, עלה שוב האדרנלין וזה מקשה על ההירדמות.
יש לנו שאיפה שהתינוק ישן כמה שיותר כי בשינה הוא מתפתח, כי אז הוא מתעורר במצב רוח טוב יותר, כי אז לנו ההורים יש יותר זמן לעצמינו. אבל. וזה אבל חשוב מאוד –
כל תינוק הוא שונה. ונכון שהצרכים של כולם דומים. כולם צריכים לישון, כולם צריכים לאכול. אבל כמו שתינוק אחד ינק 10 דקות וזה יספיק לו, האחר ינק חצי שעה ויבקש שוב אחרי 20 דקות;
כך גם כל תינוק זקוק לשעות שינה שונות. יש מי שמספיק לו לישון 40 דקות בבוקר, ויש כאלה שיזדקקו לשעה וחצי.
גיל לידה עד 3 חודשים - זמן ערות של ניובורן הוא כשעה. יש תינוקות שיתעייפו אחרי שעה וחצי, ויהיו תינוקות אחרים שיספיקו להם 45 דקות. יתכנו 4-6 פרקי שינה במהלך היום. הלילה יתחיל מאוחר יחסית, סביבות 21:00-22:00. סה"כ שינה במהלך היממה 16-18 שעות.
גיל 3-6 חודשים - זמן ערות בטווח של שעה וחצי - שעתיים. רוב שעות השינה מתרכזות בלילה. סה"כ שינה ביממה 15-17 שעות.
גיל 6-9 חודשים - זמן ערות בטווח של שעה וחצי - שעתיים וחצי. התינוק ישן 3 פרקי שינה במהלך היום. סה"כ שינה ביממה 14-16 שעות.
גיל 9-12 חודשים - זמן ערות בטווח של שעתיים - שלוש וחצי שעות. לקראת גיל שנה התינוק ישן 2 תנומות במהלך היום (לרוב אין שנת אחה"צ). סה"כ שינה ביממה 14-16 שעות.
גיל 12-18 חודשים - זמן ערות בטווח של 3-5 שעות. החל מגיל שנה וחודשיים לרוב יתחילו לוותר על שנת בוקר. סה"כ שינה ביממה 14-15 שעות.
גיל 18-24 חודשים - זמן ערות בטווח של 4-6 שעות. סה"כ שינה ביממה 13-14 שעות.
תסתכלו על התינוק שלכם. תתבוננו בו. שימו לב לתגובות שלו, למצב הרוח שלו, להתנהגות שלו.
האם הוא מתחיל לשפשפף עיניים/אף/אוזניים?
האם הוא מתחיל לקטר?
איך הוא נרדם?
איך הוא מתעורר?
איך הוא משחק?

תעזרו בטבלת חלונות השינה, ותסמכו על התינוק שלכם שיסמן לכם מה הצורך שלו.
שאלות ותשובות:
ש: התינוקת שלי בת חצי שנה, ישנה 4-5 תנומות שאורכן חצי שעה, היא לא יודעת לחבר מחזורי שינה, נרדמת על הידיים וממש קשה לי כבר. מנסה להרגיל אותה למיטה, טופחת עליה והיא משתוללת. היא תינוקת סקרנית מאוד ורוצה להיות בעניינים כל הזמן, ובגלל שהיא ישנה קצת אז היא עצבנית כל הזמן, עייפה ובאי שקט. מה ניתן לעשות?
ת: היא מתעוררת משנצים עצבנית כי היא לא מסיימת לישון, כדאי לנסות להחזיר לישון כשאת מזהה שהתעוררה עצבנית כדי לאפשר מנוחה טובה ולאחר מכן זמן ערות של למידה וחקירה. בתור התחלה הייתי מחזירה לישון על הידיים העיקר שתישן עוד קצת, ומניחה במיטה לפני שהיא בהירדמות מלאה. כלומר לנסות כמה שאפשר שההרדמות יהיו זהות בכל הפעמים כדי לשמור על אחידות ועקביות ובכך היא לאט לאט תשחרר ותאהב לישון ולהירדם במיטה שלה. ואז, ללמד בהדרגה לישון במיטה. תתחילי בהרדמה על הידיים ותעבירי למיטה לפני הירדמות מוחלטת ולהשאיר מגע, המון המון מגע כדי להרדים לשינה עמוקה. במיוחד שאת מתארת ילדה מאוד סקרנית, את צריכה הרבה סבלנות כדי שהיא תתמסר למיטה, זה יכול לקחת זמן אבל לגמרי אפשרי ונכון עבורה.